Gyepű harsona

TOAFF, ARIEL: Véres húsvét

Alcím:

Középkori zsidó rituális gyilkosságok Európában?

Kedvezmény

10 %

340,- Ft

Bolti ár:
3 400 Ft

Baráti ár:
3 060 Ft

Kiadó: Allprint
Kiadási év: 2009
Szerző: Toaff, Ariel
Oldalszám: 304
Téma: Középkor
Borító: puhaborító
Várható szállítási idő: 3-5 nap
Kivánságlista

TOAFF, ARIEL: Véres húsvét

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

A könyv témája igen kényes, érzékeny. Mindig is az volt, ma talán még inkább annak mondható. Nevezetesen a zsidókkal kapcsolatban évszázadok óta felvetődő vérvád kérdéséről van szó. Szélesebb értelemben a kereszténységgel szemben kialakult zsidó hagyományokról, azok alapjairól, okairól.
A kérdéskör olyannyira neuralgikus, hogy szinte azonnal megkapja már csak a kérdést felvető is az antiszemita jelzőt, de akár még ennél keményebbeket is. Meghökkentő módon azonban a kötetet jegyző úriember személye egyáltalán nem sorolható semmiféle antiszemita, ultrajobb vagy bármely hasonló kategóriába.
Toaff professzor ugyanis talpig zsidó ember, a zsidó kultúra jeles képviselője. Munkásságán kívül ezt jelzi származása is; apja, Elio Toaff 51 esztendeig volt Róma főrabbija. A kötet szerzője a középkori zsidóság mélyreható tanulmányozásával szerzett hírnevet magának nemcsak Olaszországban és Izraelben.
Könyvét a szerző a következő gondolattal kommentálta: A zsidók történetéről írni nem ugyanaz, mint zsinagógában prédikálni, illetve nem is arról szól, hogy népünk szentjeit és mártírjait ünnepeljük állandóan. Épp ezért a történész munkája mindig nehéz, néha fájdalmas és bizony egyáltalán nem hálás. A krimik izgalmasságával vetekedő mű a középkori zsidóság kultúrtörténetével foglalkozik földrészünkön a 12.-től a 16. századig terjedő időszakban. Az Európában élő zsidók, különösen az askenáziak küzdelmes életét - szokások, üzleti tevékenységek, ünnepek, rituálék, vallási előírások, titkos tanítások stb. - ismerhetjük meg. A kötetben található gazdag, színes, izgalmas ismeretanyag jelentős történelmi kurzussal ér fel és ezen kívül számos társadalmi feszültség - nemcsak a zsidó-keresztény - jobb megértését teszi lehetővé.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

BÉRES KLÁRA: Életcseppek

beres-klara-eletcseppek

Bolti ár:
1 900 Ft

Baráti ár:
1 710 Ft

MADÁCH IMRE: Az ember tragédiája

MADÁCH IMRE: Az ember tragédiája

Bolti ár:
800 Ft

Baráti ár:
680 Ft

CSUKÁS ISTVÁN: Pom Pom meséi - Szegény Gombóc Artúr

csukas-istvan-pom-pom-mesei-rszegeny-gomboc-artu

Bolti ár:
1 699 Ft

Baráti ár:
1 530 Ft