Gyepű harsona

SZÉKELYFÖLDI LEGENDÁRIUM TÉRKÉP

Alcím:

térkép

Bolti ár:
1 990 Ft

Kiadó: Konnertfilm
Kiadási év: 2011
Határon túli irodalom: Erdély
Téma: Térképek
Korosztály: 3-7 éveseknek
Várható szállítási idő: 1-2 nap
Kivánságlista

SZÉKELYFÖLDI LEGENDÁRIUM TÉRKÉP

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

68X98 cm-es legendatérkép, papírra nyomva. A rajzon kódok jelzik a legendákat, ezek alapján egyelőre a www.legendarium.ro honlapon lehet belehallgatni a legendákba. Készül a könyv is hozzá, amely várhatóan ősszel kerülhet majd a boltokba.


"Nem a spanyolviaszt fedeztük fel székely módra, nem találtunk fel semmi hihetetlent.


Az országos kulturális, turisztikai információs anyagokból rendre lemarad Székelyföld népviselete, népköltészete, mondáink-legendáink, sőt a műemlék épületeink is rászorulnak egy jobb népszerűsítésre. Létrehoztuk a Székelyföldi Legendáriumot, amely tulajdonképpen létezett, csupán nem illusztrált formában és nem egységesen. Székelyföldön szerencsére több síkon kezdték egyesíteni a tudásukat szakemberek, így történt ez velünk is, hát megalapítottuk a Legendárium csapatát.


Gyerekkorom óta érdekelt a szülőföldem. Első hét életévemben szerencsére kapcsolatba kerültem a szülővárosomat körülvevő mondákkal-legendákkal, így teljesen más gyerekkorom volt: kirándultunk, bringáztunk a barátaimmal a székely várak helyszínein. Beláttunk a horizont mögötti mesevilágba, egy erős kötődés alakult ki köztünk és szülőföldünk között. Ez az, ami a mai fiatalok gyerekkorából gyakran hiányzik, hiszen nemcsak az itt élők mindennapjaiból kezdtek eltűnni ezek a történetek, de a nagyvilág sem ismeri őket. Pedig ezek a mondák és legendák minket jellemeznek, mint népcsoportot, a mi gondolkodásunkat tükrözik. Amit génjeinkben nem örökölhetünk, azt a gyermekkori mesékből kell megalapozzuk és nem idegen kultúrák meséiből, hanem őseink történeteiből, hiszen ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy itt Székelyföldön 1000 éve sértetlenül fennmaradt a székelység.


Szóval zavart az, hogy ez a csodálatos Székelyföldi Legendárium eltűnőben van, és már évek óta foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne ezt ismét „visszalopni” a könyvespolcokra. Két éve a kezembe került egy jópofa EU-s gyerektérkép, amely minden országot és az ott létező kultúrákat hivatott népszerűsíteni, vidám gyerekrajzok segítségével. Természetesen ezen a térképen sem szerepelt egyetlen székelyföldi monda és legenda sem, a Drakula története viszont igen...


Beindult a gondolkodás és megszületett a térkép ötlete, melyen kezdetben Hargita megyei legendákat jelenítettünk meg. Most nem sorolom fel a stábunkat, hiszen sokan dolgoznak a projektben, ezt az IMPRESSZUMBAN elolvashatják. A lényeg, hogy sok tehetséges székely fiatal csatlakozott a stábhoz és a jó csapat két év alatt megalkotta a Székelyföldi Legendáriumot.


Tulajdonképpen azt a sok értékes munkát, amelyet Orbán Balázs, Benedek Elek (és még sorolhatnám) összegyűjtöttek, leírtak, mi összesítettük és előkészítettünk egy tudatos, több éves marketing munkát azzal a céllal, hogy a mondáinkat és legendáinkat fedezzék fel újra a székelyek (tisztelet a kivételnek), és a világ is ismerjen meg minket a meséinken keresztül. Folyamatosan fordítjuk idegen nyelvekre az egységes nyelvezetre szerkesztett írásokat. Nekünk, nekem ez egy óriási kihívásnak számít, hiszen az anyagi hátteret elő kell teremteni ehhez. Már akadtak bőkezű támogatók, de ugyebár ez egy többéves folyamat, folyamatosan keressük a mecénásokat. Legelső állomása a Székelyföldi Legendáriumnak az iskolák, a fiatalok. Támogatóink segítségével minden székelyföldi általános iskolába minden osztályterembe eljuttatjuk a fali térképet és a tanítók kapnak egy ismertető füzetet, mely tartalmazza az összes megrajzolt monda, legenda cselekményét.


Mindez, amikor elkezdtük, nagyon nehezen megvalósítható álomnak tűnt, de most, hogy kész a magja, a rajzok, így már „jó székölyös makacsos kitartással a végire járunk” álmunknak, bár ennek soha nem lesz vége. Hisszük, hogy mindig lesznek fiatalok, akik ezt meg akarják tanulni és mindig akadnak majd fiatalok, akik tovább fogják vinni ezt az értékes örökséget.


Nekem ma már a Legendárium nemcsak egy kihívás, hanem egy életforma, egy hobby. Aki belekóstól, az nem tudja abbahagyni, ezek a mondák-legendák nemcsak egy helyszínt regélnek el, itt tündérek, sárkányok, vitézek, ördögök a főhősök, a székely furfang, a dráma, a szerelem pedig egymás megbecsülésére tanítanak. Ez a folyamat közben olyan lett, mint egy jó film: jó ezekben a sikeres képsorokban ott lenni, hiszen létrehoztunk valamit, ami nem egyéni érdekeket szolgál, hanem egy közösséget megmozgató civil kezdeményezés, úgy vágjuk a filmet, hogy „happy end” legyen a vége..."  - Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítója.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

MIT? MIÉRT? HOGYAN? - A tűzoltók

MIT? MIÉRT? HOGYAN? -  A tűzoltók

Bolti ár:
3 750 Ft

Baráti ár:
3 190 Ft

MÉSZÖLY MIKLÓS: Szomorú, vidám

MÉSZÖLY MIKLÓS: Szomorú, vidám

Bolti ár:
990 Ft

Baráti ár:
890 Ft

BERG JUDIT: Rumini és a négy jogar

berg-judit-rumini-es-a-negy-jogar.jpg

Bolti ár:
2 750 Ft

Baráti ár:
2 475 Ft