Gyepű harsona

SZABÓ DEZSŐ: A hazára talált próféta

Alcím:

Kedvezmény

15 %

433,- Ft

Bolti ár:
2 890 Ft

Baráti ár:
2 457 Ft

Kiadó: Lazi
Kiadási év: 2014
Oldalszám: 352
Téma: Regények/Novellák
Borító: keményborító
Várható szállítási idő: 3-5 nap
Kivánságlista

SZABÓ DEZSŐ: A hazára talált próféta

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

Minden korok minden prófétájának a dolga roppant egyszerű, hiszen elrendelt életet él: azt mondja, amit mondania kell, amiért küldetett. Az üzenetet – az egyetlen valóságos és üdvözítő igazságot –, amit felismert, csak hirdetni áll módjában, megváltoztatni nem. Így aztán, ha a közönyös tömegben rétori buzgólkodása ellenére sem talál hívekre – azaz hazára –, akkor a felelősség nem az övé, viszont a kudarc égető szégyene annál inkább.

A Jézus szavai nyomán született közmondás – „senki sem lehet próféta a maga hazájában” – Szabó Dezső kortársi megítélésére is jellemző volt. Csak aki el tudja képzelni az elutasított, kinevetett majd elszigetelt próféta életérzését, az tudja elképzelni az író novelláinak világát: „Ó, szegény magyar Don Kisott, görények és patkányok közé vágtattál eposzt csinálni!”

E sokszor önéletrajzi ihletésű novellák autentikus bepillantást nyújtanak Szabó Dezső szellemiségének alapvetéseibe, például a gyakorta visszaköszönő determináció-érzésbe, a „mi az író dolga a világban?”- motívumába, a magány és a búcsúzás témájába. De a temető-kultusz és a másokért élés elv is megjelenik elbeszéléseiben. Szomorú sajátsága világának az öngyilkosság gondolatának fel-felbukkanása, míg a Szabó Dezső-i prófécia legalapvetőbb tanítása, a keresztényi szánalom tragikus hiánya is megszólal az egyik kis remekműben.

Szabó Dezső a magyar sors legmélyebb mélységeit kifejező próféta, aki egy nemzedék figyelmét fordította e kérdések felé. Hazátlan prófétaként halt meg, de emlékműve 1990 óta a Gellért-hegyről figyel a fővárosra, mint ahogyan meg is jósolta egyik írásában: „Ott fogok állni majd őrhegyed ormán, a vén Gellért keleti peremén: örök vigyázásban, örök szerelemmel, örök pásztorként, úgy nézlek én.”

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

Ló és ember

lo-es-ember.jpg

Bolti ár:
2 690 Ft

Baráti ár:
2 420 Ft

SZABÓ MAGDA: Für Elise

SZABÓ MAGDA: Für Elise

Bolti ár:
2 700 Ft

Baráti ár:
2 295 Ft

MÓRA FERENC: A gavallér zsiráf

MÓRA FERENC: A gavallér zsiráf

Bolti ár:
1 390 Ft

Baráti ár:
1 250 Ft

Nincs készleten