Gyepű harsona

SEBŐ ÖDÖN: A halálra ítélt zászlóalj

Kedvezmény

5 %

190,- Ft

Bolti ár:
3 770 Ft

Baráti ár:
3 580 Ft

Kiadó: Budakeszi Kultúra Alapítvány
Kiadási év: 2011
Szerző: Sebő Ödön
Határon túli irodalom: Erdély
Oldalszám: 352
Téma: II. világháború
Borító: keményborító
Várható szállítási idő: 1-2 nap
Kivánságlista

SEBŐ ÖDÖN: A halálra ítélt zászlóalj

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

A kötet íróját 1942 decemberében avatták hadnaggyá a Ludovikán. 1944 augusztusában szembeszegült azzal a paranccsal, hogy fedezze a németek visszavonulását. Védelemre rendezkedett be a gyimesbükki helyőrség parancsnokaként.


"Ez a vasúti õrház a magyar és a román állam között kötött korábbi szerzõdés alapján az 1896-97-ben elkészült Csíkszereda – Gyimesbükk – Palánka – Kománfalva vasútvonal részeként épült, néhány méterre az egykori román-magyar határtól. 1920 után a román vasút, a CFR használta, 1940-tõl ismét a MÁV, illetve a Magyar Honvédség. Ekkor az épület pincéjében és mellette lõrésekkel ellátott bunkert alakítottak ki. 1944-ben súlyos harcok voltak a környéken. A szovjet hadsereg az átállt román haderõ közremûködésével 1944. szeptember 23-án két helyen is átlépte a trianoni magyar határt (Csanádpalota, Battonya).


A magyar 2. hadsereg rövid, elkeseredett csatákban (Arad, Torda) vereséget szenvedett. Ugyanekkor azonban a Csíki-havasokban, a Gyimesi-szorosban és a környékén még tartotta magát és védte az õsi határt a 32. hegyi határvadász zászlóaljhoz tartozó harccsoport a 24 éves fõhadnagy, Sebõ Ödön parancsnoksága alatt. Olyan sikeresen harcoltak, hogy a szovjet parancsnokság nagy erõket sejtett Gyimesbükk környékén, ezért dél felõl, kerülõvel folytatta támadását. Így nyomulhattak Temesvár környékére, elérvén szeptember 23-án Battonyát.


Szeptember végén, miután az ellenséges erõk már messze a hátukban jártak, Sebõ Ödönék harcolva törtek ki a bekerítésbõl, és vonultak északra Nyíregyháza irányában. Feladatuk utóvédként az volt, hogy lassítsák az elõnyomuló ellenség mozgását és biztosítsák a fõerõk zavartalan visszavonulását.


Sebõ Ödön A halálra ítélt zászlóalj címû könyve a Gyimesi-szorosban 1944. augusztus 28. és szeptember 20. között lezajlott hõsies védekezés harcainak, majd a bekerítésbõl való bravúros kitörésnek állít emléket. "


Olvasson bele a Hazai Gondolat-első nemzeti könyvesblogba írt ismertetőnkbe, illetve további hasznos információkat olvashat a könyvről a Könyvmustrában.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

STEPHEN MOYER: Ki kicsoda a Bibliában?

STEPHEN MOYER: Ki kicsoda a Bibliában?

Bolti ár:
2 990 Ft

Baráti ár:
2 690 Ft

ARANY TARSOLY 2012. július-augusztus

ARANY TARSOLY 2012. július-augusztus

Bolti ár:
695 Ft

Baráti ár:
300 Ft

BALOG ZOLTÁN: Mélység és magasság

BALOG ZOLTÁN: Mélység és magasság

Bolti ár:
1 500 Ft

Baráti ár:
1 350 Ft