Gyepű harsona

ŐZE SÁNDORNÉ-ŐZE SÁNDOR: Sárréti sasok

Alcím:

Nemzeti ellenállási mozgalom Kelet-Magyarországon 1948–1953

Kedvezmény

72 %

2140,- Ft

Bolti ár:
2 990 Ft

Baráti ár:
850 Ft

Kiadó: Kárpátia Stúdió
Kiadási év: 2012
Várható szállítási idő: 1-2 nap
Kivánságlista

ŐZE SÁNDORNÉ-ŐZE SÁNDOR: Sárréti sasok

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

Ez a vidék volt az első az ország életében, amely a második világháború végén megtapasztalta a szovjet megszállást. A Sárrét Békés megyei részén jelentek meg először a Vörös Hadsereg alakulatai, amelyek a román front összeomlása után szabadon törhettek előre a havasalföldi területeken, míg Erdélyben tovább folytak a harcok.

A Sárrét a szovjetek számára már nem hajdani saját ország, felszabadítandó térség volt, hanem megszállandó ellenséges terület. Eszerint is bántak vele. A front kegyetlensége, pusztítása szabados katonai alakulatoknak a polgári lakosságon elkövetett kegyetlenkedéseivel, rablással, nemi erőszakkal párosult. Akárcsak a beregi részeken, a „málenykij robot” embervadászata és a német nevű emberek munkatáborokba való elhurcolása kezdettől fogva szervezetten történt. A Körösök és a Berettyó vidékén épült ki először a katonai közigazgatás segítségével az „R” gárdák ellenőrzőrendszere, amely a megszállókkal érkező kommunista párt irányításával kezdettől fogva a társadalmi rend erőszakos megváltoztatására tört. A front továbbhaladása sem hozta meg tehát a megfélemlítés megszűnését.

Mire az ország elérkezett az 1949-es – már nevében is kommunista – hatalomátvételhez, a Sárrét lakossága már túl volt öt, terrorban töltött éven. Az erőszak felnevelte az ellenállást. 1948–1949-től kezdve itt is, akárcsak a Dél-Alföldön és a Dunántúlon, kisebb ellenálló csoportok szerveződtek. Hallomásból tudott eseményekre, nemzetközi fordulathoz kötött csapatmozgásokra vártak. A jugoszláv és a koreai válságokkal kapcsolatos hírek táplálták a szervezkedők „vakmerő reményeit”. A „Sárréti Sasok” kelet-magyarországi nemzeti ellenállási mozgalma a diktatúrával szembeni ébredő összefogást vázolja fel a különböző társadalmi bázisból és más-más célokkal induló szervezkedők részéről.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

NEMERE ISTVÁN, VINCZE ATTILA: Szepes Mária mágiája

nemere-istvan-szepes-maria-magiaja.jpg

Bolti ár:
500 Ft

Baráti ár:
450 Ft

MAGYARORSZÁG KÉPES ATLASZA

MAGYARORSZÁG KÉPES ATLASZA

Bolti ár:
3 490 Ft

Baráti ár:
2 970 Ft

VARGA GÉZA: A székelység eredete

VARGA GÉZA: A székelység eredete

Bolti ár:
3 500 Ft

Baráti ár:
3 150 Ft