Gyepű harsona

KOVÁCS JÓZSEF: Szélmalmaink

Alcím:

Szent Korona öröksége VII.

Kedvezmény

9 %

280,- Ft

Bolti ár:
2 990 Ft

Baráti ár:
2 710 Ft

Kiadó: Romanika
Kiadási év: 2005
Szerző: Kovács József
Oldalszám: 159
Téma: Albumok
Kivánságlista

KOVÁCS JÓZSEF: Szélmalmaink

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

"Honfoglaló eleink az őshazából magukkal hozták a Kárpát-medencébe az akkori gabonafélék zúzásához, megdarálásához, lisztté őrléséhez való alkalmatos készséget, a két kőlapból összeállított kézi malomszerkezetet, amelyet többnyire az asszonynépség működtetett családonként, a korabeli ételkészítési szokásoknak megfelelően a különböző kásaféleségek és a lepénykenyér sütésének elkészítését szolgáló őrletek előállítása céljából. Feljegyzések szerint, a nyugati kalandozások alkalmával természetes volt, hogy a harcosok a kézi malmokat is magukkal vitték, és azt rendszeresen működtették is az élelmezésük biztosítása érdekében. Vidéken még napjainkban is találhatók kézi darálók, de ezer év alatt a kézi működtetésnél termelékenyebb, nagyobb kapacitású, a víz, az állatok vagy a szél energiáját felhasználó malomszerkezetek fejlődtek ki.
Hazánkban a XIX. században élte fénykorát a Németalföldről átvett szélmalom-építési módszer, mely mindössze egy évszázad alatt le is hanyatlott, mivel ezeket is kiszorította az újabb és korszerűbb, rentábilisabb technika, a gőzmalmok rohamos elterjedése. Az elsősorban az alföldi táj képét egykor annyira meghatározó szélmalmainkból a napjainkra megmaradtakat ebben a könyvben foglaltuk össze.
A kötet 88 építményről ad tájékoztatást mintegy 190, túlnyomó részben színes fényképfelvétellel. Földrajzi helyüket a térképeken bejelöltük. Bevezetésként építészeti vázlat mutatja a felülhajtós, két kőpáros malomváltozatot. Néhány ritkaságszámba menő archív felvételt is bemutatunk."- a szerző.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

DR. HELMÉCZY MÁTYÁS: Hiteles történelem bélyegeken és pénzeken

dr-helmeczy-matyas-hiteles-tortenelem-belyegeken-es-penzeken.jpg

Bolti ár:
2 400 Ft

Baráti ár:
2 160 Ft

BERG JUDIT: Meseleves

berg-judit-meseleves.jpg

Bolti ár:
2 400 Ft

Baráti ár:
2 160 Ft

JANIKOVSZKY ÉVA: Felnőtteknek írtam

JANIKOVSZKY ÉVA: Felnőtteknek írtam

Bolti ár:
2 490 Ft

Baráti ár:
2 120 Ft

Nincs készleten