Gyepű harsona

JUHÁSZ ZOLTÁN: A zene ősnyelve

Alcím:

A magyar népzene rendszerének és eurázsiai kapcsolatainak vizsgálata mesterséges intelligenciákkal és más matematikai módszerekkel

Kedvezmény

15 %

360,- Ft

Bolti ár:
2 400 Ft

Baráti ár:
2 040 Ft

Kiadó: Fríg
Kiadási év: 2006
Szerző: Juhász Zoltán
Oldalszám: 254
Téma: Eredet
Borító: puhaborító
Várható szállítási idő: 1-2 nap
Kivánságlista

JUHÁSZ ZOLTÁN: A zene ősnyelve

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

A könyvről:
Juhász Zoltán nagy nemzetközi népzenei anyag számítógépes elemzésével eredt nyomába Bartók Béla azon sejtésének, mely szerint: „ … az a gyanúm, hogy a földkerekség minden népzenéje, ha elegendő anyag és tanulmány áll majd rendelkezésünkre, alapjában véve visszavezethető lesz majd néhány ősformára, őstípusra, ős-stílus-fajra“. Az elemzés eredménye meghökkentő: az ősnyelvet meghatározó alapformák mind ott élnek a magyar népzenében ma is, s népzenénk egyszerre tart kapcsolatot az Appalache hegység és Kína, Szicília és a Volga-vidék stb. dallamaival. Tehát a Kárpát-medence a zenei ősnyelv keletkezési helye. Ennek bizonyítása még izgalmasabbá válik akkor, ha e felfedezést összevetjük Kodály Zoltán megállapításával: „…kétségtelennek kell tartanunk, hogy a magyar dal a nyelvvel egyidős“.

Tartalom:
1. Teremtés, zene, matematika - természet, népzene, algoritmus
2. A magyar népzene modellezése (A magyar adatbázis, A térkép zenei értelmezése, A népzene alkotó módszere...)
3. Eurázsiai összehasonlítások (Módszertani megfontolások, Gyűjtemények, A zenei nyelv modellje, 9 nemzet dallamtípusának összevetése, Kapcsolatok a gerjesztettségek szerint, Rendszerek kapcsolatai és az átvétel irányai...)
4. A közös nyelv hipotézise
5. Összegzés


A szerzőről:
Juhász Zoltán (1955) az MTA Műszaki Fizikai és Agrártudományi Kutatóintézetének kutatómérnöke - a tanuló algoritmusok, mesterséges intelligenciák területén dolgozik. Még egyetemistaként lett a táncházas zenésztársadalom tagja. A magyar pásztorság hangszeres és énekes zenei hagyományának szenvedélyes kutatója, előadója, tanítója. Közel tíz éve foglalkozik a népzene rejtett összefüggéseinek számítógépes vizsgálatával, modellezésével. E ma is folyó, egyre terebélyesedő munka eddigi eredményeit, izgalmas távlatait foglalja össze ez a könyv.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

PETŐFI SÁNDOR: A helység kalapácsa

petofi-sandor-a-helyseg-kalapacsa.jpg

Bolti ár:
2 490 Ft

Baráti ár:
2 240 Ft

TIMA RENÁTA: Gyermekáldásra várva

tima-renata-gyermekaldasra-varva

Bolti ár:
2 900 Ft

Baráti ár:
2 465 Ft

PANYIK GÁBORNÉ DR.: Pálinkafőzés

panyik-gaborne-dr-palinkafozes.jpg

Bolti ár:
2 995 Ft

Baráti ár:
2 695 Ft