Gyepű harsona

CHARTA BELLICA KÁRTYA

Alcím:

Kártyajáték

Kedvezmény

15 %

330,- Ft

Bolti ár:
2 200 Ft

Baráti ár:
1 870 Ft

Társasjáték kiadó: Új Manifeszt
Társasjáték: Nagyoknak
Kivánságlista

CHARTA BELLICA KÁRTYA

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

A Charta Bellica (latinul Hadi Kártya) egy különleges 56 lapos kártya, amelyben a színjelek a magyar, osztrák, török és lengyel nemzetek címerei. A kártya lapjain a XVI. század második felének udvari tisztségei, katonák, polgárok jelennek meg. Az ábrázolásokhoz korabeli metszetek, rajzok, festmények szolgáltak alapul. A lapok 1-tol 10-ig római számokkal vannak jelezve, ezek felett van a pap, az uralkodónő, az uralkodó, és az egyes nemzetek fővárosainak látképe. A kártyával a mellékelt két új játékon kívül bármely hagyományos játék is játszható, lapjait meg lehet feleltetni a francia sorozatjelű kártyáknak. Ekkor az 1-es lapok a jokerek. A Charta Bellica egyik különlegessége, hogy angol és német nyelvű játékszabályt is tartalmaz.                          Charta Bellica társasjáték


Néhány fontos adat a kártya keletkezéséről:A Charta Bellica előképe XV. századból fennmaradt udvari kártya, ún. Hofamterspiel, melyet a Kunshistorisches múzeumban őriznek Bécsben. Ebben a kártyában is a négy színnek négy címer felel meg: magyar, német, cseh és francia. A kártyában szereplo nemzetek nyilvánvalóan a korabeli diplomáciai és stratégiai viszonyok alapján kerültek kiválasztásra. A saját kártyám készítésénél is így választottam meg a szereplő nemzeteket a XVI. századi viszonyoknak megfelelően. A XV. századi kártyában nincsenek ászok és bubik, a jokereknek pedig - mint a korai kártyákban általában - az 1-es lapok felelnek meg. A Charta Bellica-ba azért, hogy francia kártyaként lehessen vele játszani, ász lapokat is festettem. A két kártya közötti rokonságot azzal tettem még nyilvánvalóvá, hogy némelyik lapfigurák mozdulata azonos, csak a viseletüket igazítottam a XVI. századhoz.


Miért ez a négy nemzet szerepel a kártyában? A XVI. század a magyar történelemben a török elleni harcról szól. Ebben a harcban a magyar korona legfőbb támogatója (de sokszor gáncsolója is) a német birodalom. Ausztriát és Magyarországot ekkor a közös uralkodó személye is összeköti. A lengyel nemzet szerepeltetése mellett az szól, hogy ebben a térségben velük a magyaroknak mindig is jó viszonya volt, melyet Báthory István lengyel király személye jól fémjelez.A címerekről: A magyar címera XVI. században már létezett és a kártyában látható címerkeretek is jellemzőek erre a korra. A német lapokon a németrómai birodalom címere látható. A lengyel címer szintén használatban volt a Jagelló Anna királynét ábrázoló festményen látható formában. A törököknek ekkoriban nem volt címerük, ezért találnom kellett a XVI. századból valami olyan nemzeti jelképet ami betölti ezt a szerepet. Három dolog közül választhattam: Ali kétélű szablyája, Szultáni tugra, vagy a végül felhasznált holdsarló csillaggal. A csillag ágainak száma akkoriban lehetett hat, hét vagy nyolc ágú. Elvi okokból döntöttem egy 1686-os metszet zászlóábrázolása alapján a hétágú mellett.A lapokon szerereplő alakok rendje: A pap, főváros, király, királynő minden nemzetnél megvan. A X-es lap szereplőihez próbáltam azonos politikai súllyal rendelkező tisztségeket találni (két nádor, választófejedelem, nagyvezér). A IX-es lapokra Katonai rangok kerültek (hetman, főkapitány, ezredes, beglerbég). A VIII-as lapokra is igyekeztem hasonló tekintélyeket találni (országbíró, pohárnok, hadbíró, hadivállalkozó). A VII-es lapokon lovaskatonák szerepelnek. Az V-ös lapokon lövészek vannak, a IV-es lapokon zenészek. A III-as és II-es lapokra polgári foglalkozások kerültek, az I-esekre pedig bolondok (és egy koldus).


 

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

NAGY MAGYARORSZÁG TÖRTÉNELMI FOLYÓIRAT - Szulejmán és a magyarok

nagy-magyarorszag-V.jpg

Bolti ár:
795 Ft

Baráti ár:
499 Ft

KOVÁCS JÓZSEF: Szélmalmaink

KOVÁCS JÓZSEF: Szélmalmaink

Bolti ár:
2 990 Ft

Baráti ár:
2 710 Ft

FEKETE FERENC: A Vitézi Rend története

FEKETE FERENC: A Vitézi Rend története

Bolti ár:
8 900 Ft

Baráti ár:
8 010 Ft