Gyepű harsona

BURÁNY BÉLA: Mé' piros a gólya csőre?

Alcím:

Erotikus és obszcén népmesék a Délvidéken

Kedvezmény

10 %

770,- Ft

Bolti ár:
7 700 Ft

Baráti ár:
6 930 Ft

Kiadó: Timp
Kiadási év: 2007
Szerző: Burány Béla
Határon túli irodalom: Délvidék
Oldalszám: 1075
Téma: Szellemi néprajz
Borító: keményborító
Várható szállítási idő: 6-10 nap
Kivánságlista

BURÁNY BÉLA: Mé' piros a gólya csőre?

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

"Sok tekintetben rendhagyó gyűjteményt tart kezében a Tisztelt Olvasó. Rendhagyót a könyv tartalmát illetőleg, hisz a magyar nép erotikus értelembe vett szerelmi világáról, kultúrájáról vajmi keveset tűrt meg mindmáig a nyomdafesték. Az utóbbi években egy-egy ilyen tárgyú munka szinte felfedezésszámba ment. De nyelvében is rendhagyó. Az ok, amiért ilyen néprajzi gyűjteménnyel mindmáig adós maradt a magyar nyelvű könyvnyomtatás, jórészében e mesék nyelve. A nép az erotikus és obszcén szavaktól sosem félt. Miért is félt volna?
Eme ezerszáz-valahány erotikus és obszcén szöveg ezernyi villanás népünk erotikus szellemi életéből, hét nyalábnyi merítés egy roppant gazdag, feltáratlan anyagból. Nem kenyér, „élet”, és csak részint rendbe rakott asztag, de tudjuk, egy tenyérben szétmorzsolt kalásznyi magban a lefújt pelyva után mégis benne van az egész napsütötte búzatábla.
Ez a könyv, Kedves Olvasó, tanult szemérmességeink görbe tükre. Kemény fedele és tekintélyes súlya jelképesen biztosítja Önt, hogy visszafogottságaink jó helyen vannak, csak ha belelapozunk, osonhatnak ki, de csupán annyira, amennyire engedjük. És mégis azért van, hogy merje fellapozni, felhőtlen pillanatokat szerezzen Önnek, esetleg új történeteket szőhessen, netán azokra az időkre és helyzetekre emlékeztesse, amikor és amikben Ön is találkozott ezekkel a történetekkel, újra élje át a hangulatot, a kaján mosolyt, a huncutságot – amikor elhitte, hogy úgy is van. Mert úgy is volt. És úgy is lesz. Ön fűzi tovább e történetek fonalát: gondolataiban és szóban, mert mesélni fog. Ezt szeretné ez a kötet. Előre is köszöni Önnek."- a kiadó.

A szerzőről:
Dr. Burány Béla (1931.-2008) vajdasági orvos, epidemiológus, néprajzkutató, szociológus és közíró volt. 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjává választották.
Orvostudományi munkásságát 165 hazai és külföldi szaklapban közölt szakcikk és monográfia igazolja, ezenkívül több mint félszáz – Szerbiában és Magyarországon – publikált verset, néprajzi és környezetvédelmi tanulmányt jegyez. Az így éltünk a Délvidéken (Nap Kiadó, Budapest, 1999.) című kötete 2000-ben az Év Könyve lett a szociográfiák kategóriában Magyarországon. Szakad a part (Forum, Újvidék. 1998.) című szociográfiai tanulmánykötetéért 1999-ben Mocsáry Lajos-díjjal tüntették ki, amelyre a laudáció szerint „a Németh László-i teljességű hungarológiai munkásságával, különösen népe biológiai pusztulása gondjának a tudatosításával szolgált rá”. A „fehér halál” jelenségére hosszú évtizedek óta figyelmeztetett, vagyis hogy a születésszám csökkenésén, a népesség elöregedésén kívül az egyke, a kivándorlás, mind-mind a délvidéki magyarság vészes csökkenéséhez vezet.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

KÁLLAY FERENC: A pogány magyarok vallása.

KÁLLAY FERENC: A pogány magyarok vallása.

Bolti ár:
2 500 Ft

Baráti ár:
2 250 Ft

WASS ALBERT: Rézkígyó - Hagyaték (puhaborítós)

wass-albert-rezkigyo-hagyatek.jpg

Bolti ár:
1 480 Ft

Baráti ár:
1 330 Ft

Nincs készleten

MARÉK VERONIKA: Kippkopp a fűben

MARÉK VERONIKA: Kippkopp a fűben

Bolti ár:
2 200 Ft

Baráti ár:
1 870 Ft