Gyepű harsona

ARANY TARSOLY - 2010. június-július

Alcím:

VI. évfolyam, 6-7 szám, június-július

Kedvezmény

50 %

495,- Ft

Bolti ár:
990 Ft

Baráti ár:
495 Ft

Kiadó: Gondolatház
Kiadási év: 2010
Téma: Folyóirat
Várható szállítási idő: 3-5 nap
Kivánságlista

ARANY TARSOLY - 2010. június-július

Kattintson a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Részletes termékismertető

A június-júliusi összevont szám tartalmából:
- A magyar ősvallás, illetve őstudat nem könyvbe zárva, vagy a napjainkban megszokottá vált dogmásított formában él, hanem a lélek szabadságában, annak átélt igazságában valósul meg - írja Thot Attila Anyakereszt című cikkében.
- A pásztorok hajdani mezei varázskapuja, boltozata jó példa a kapu mágikus szerepére. Ez a kapu valójában két botból emelt alkalmi boltozat volt (eredetileg „botozat”), amely fölül összehajlított botokból állt. Ez a
rögtönzött, évente egy napra, két hajlékony fácskából emelt varázskapu évezredeken át széleskörűen használatos kelléke, eszköze volt a varázslatokban hívő, a mostoha természeti és történelmi viszontagságoknak kitett népeknek. Ezen a kapun engedték ki a téli szállásról a jószágokat a pásztorok a legelőre – amint ez a magyar népi hagyományból ismeretes. Szendrey Marót Ervin írása Aranykapu címmel.
- Áll a Kárpát-haza temploma. Képes beszámoló Verőcéről Schuck Mária tollából.
- A csillagok az újrakezdés lehetőségét tartogatják a számunkra, nekünk csak az a dolgunk, hogy felismerjük ezt és tanulva hibáinkból jól bánjunk vele. Asztrológiai előrejelzés Fényiné Csomor Rózsa és Wieber Orsolya segítségével.
- Ki tehát Nagyboldogasszony? Másként téve fel a kérdést: melyik szentet veszi a nép Nagyboldogasszonynak, ha Máriát nem veszi annak a hitben kevésbé jártas?! Erre az izgalmas kérdésre kereste a választ Kálmány Lajos, magyar néprajzkutató már a múlt század fordulóján Boldogasszony, ősvallásunk istenasszonya címmel.
- Nemzetkarakterológia, avagy mit is jelent magyarnak lenni? Tolmácsi István alapkérdéseket feszeget, melyben minden magyar magára ismerhet. Már csak egy kérdés marad, hogyan foghatunk végre össze!?
- Az élő néprajz kellős közepébe csöppent Barna Beatrix Székelyföld szívében. Képes beszámoló egy pünkösdi királyválasztásról.
- Aki már az angyalokkal táncol - Kaán Zsuzsa és Rostás László búcsúztatója Falvay Károly temetésén.
- Az Első Kárpát-medencei Hazafias Versmondó Versenyről Schuck Mária tudósít.
- A bábjáték bűvöletében - beszélgetés Fabók Marianna báb- és színművésznővel.
- A jászokat és a kunokat Czárán Eszter mutatja be.
- A Kurultaj szó nyomába Csaba Zoltán ered, az idei Kurultaj kapcsán- Kurultaj 2010 - Bugac, 2010. augusztus 6--7-8.
- Virág Benedek Két elmélkedés című könyvét Bekes József mutatja be.
- A Szent Korona Alkotmány Babba Mária oltalmába került köszönhetően annak a négy lovas zarándoknak, akik az idei csíksomlyói búcsúra lóháton érkeztek.
- Trianon gyalázata fölé emelkedve címmel lapunk főszerkesztője, Kiss Krisztina számol be az idei zarándokvonaton tapasztalt élményeiről. A 22 oldalas írásban nyomon követhetik Önök is a Csíksomlyói Expressz útvonalát, és a csodálatos képanyag mellett bepillantást nyerhetnek - ha csak röviden is - Erdély magyar történelmének legjelesebb pillanataiba. A lap kivehető közepén pedig csodálatos képeket találhatnak a vonatot vontató Merjünk nagyok lenni feliratú Taurus mozdonyról és a négynapos út egyik legfelemelőbb állomásáról, Gyimesbükkről.
- Zonda Attila Medvegomba című novellája méltó zárása annak az érzelemvilágnak, mely még hetekig zakatol az ember lelkében a zarándoklat után.
- A Somló tövében tartott Névadószerről a lapzárta miatt most még csak a képeket tudjuk megmutatni.
- Kovács Lajos Buda kínai útjain tett tapasztalatait osztja meg velünk Őstörténeti adalékok aranyból címmel.
- Dr. Tóth Judit Trianon, országcsonkítás festői látomásban a márianosztrai pálos templom mellékoltárán című írása megdöbbentő felfedezéseket tesz közelmúltunkkal kapcsolatban.
- Keressétek az Isten országát! - Bulányi Györgytől búcsúzunk.
- Bók Gábor tanulságos, A Magyar Szent Korona és ami mögötte van című tanulmányának utolsó részéhez érkeztünk.
- Poór Miklós Nemzetbiztosító hadjáratok sorozata most Kurszán meggyilkolását mutatja be 904-ben és végigvezet minket a 908. évi hadjáraton is.
- A Karlegendák között most Excalibur történetét mutatja be Németh Tamás.
- Baranta, a nagy sportágválasztón. A 2010. augusztus 13-15-ei bösztörpusztai Magyarok Országos Gyűlése kapcsán is beszélgetett Schuck Mária Vukics Ferenccel.
- Forray Zoltánnal, a Táltos újság kiadójával beszélget Nagy Tibor Tettekben az élet címmel.
- Isten éltesse a 70 éves Bakay Kornél professzor urat! Barna Beatrix járt a felköszöntő ünnepségen.
- A nemzeti összefogás turulmadarát faragták meg valóban közösen, összefogással Fonyódon.
- A 2010. évi Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó elődöntői országhatártól függetlenül sok meglepetést tartogattak. Ezek közül mutat be Szakács Gábor egy csokorra valót.
- 2009 - Nyirő József emlékév volt. Ebből az alkalomból Nyírő K. Judittól számos írást olvashattunk. Mostani cikkünk ennek az ünnepség- és emlékezéssorozatnak a méltó lezárása.
- Csaba Zoltán minden évben ott van a búcsún Csíksomlyón. Bizony sokan vágnak neki gyalogosan is a zarándoklatnak, nem a szokások miatt, és nem is a médiahír miatt, hanem egyszerűen csak belső késztetésből. Őket mutatja be - persze kortántsem a teljesség igényével - a szerző.
- Vereb községben rendezték meg idén Vereb vitéz napját, abból az alkalomból, hogy a verebi-lovasberényi út javításakor, 1853. május 9-én honfoglalás kori sírt tártak fel. A lelet nevezetes, mert a benne talált vitéznek trepanált (lékelt) koponyája volt, mellette egy ezüstlemez feküdt, amit a seb nagysága miatt állandóan viselnie kellett. A verebi lovas vitéz sírja az első olyan honfoglalás kori lelet, amelynek helyét megjelölték, előkerülését kőbe vésett felirattal örökítették meg.
- Május 1-én példaadó ünnepséget tartottak Budakalászon Gerlice, a szerelem és a termékenység ünnepe címmel.
- Egy követendő helyi kezdeményezést mutat be Buncsik Marianna A dunaföldvári országzászlóért civil összefogással címmel.

Akik a fenti portékát választották, a következő három terméket is megtekintették

WEÖRES SÁNDOR: Télország

WEÖRES SÁNDOR: Télország

Bolti ár:
990 Ft

Baráti ár:
790 Ft

ERDÉLYI JÁNOS: Úti levelek, naplók

erdelyi-janos-uti-levelek-naplok.jpg

Bolti ár:
4 290 Ft

Baráti ár:
3 860 Ft

SZATHKÁNYI ATTILA: Az aranykor és eleink igézete

SZATHKÁNYI ATTILA: Az aranykor és eleink igézete

Bolti ár:
2 400 Ft

Baráti ár:
2 160 Ft